EYE International - your Dutch film connection
Oscar procedure, Oscars

Cinekid: The Kids Are Alright

Cinekid: The Kids Are Alright Macnab talks to head of Cinekid for Professionals about upcoming events... - Read more

Huge number of NL films going to Brazil

Huge number of NL films going to Brazil 13 Dutch co(-pros) selected for Mostra de Sao Paulo... - Read more

The Sasha wins Radar Award

The Sasha wins Radar Award María Molina Peiró's experimental short awarded at Curtocircuito... - Read more

Escher's International Journey

Escher's International Journey Dutch documentary will have theatrical release in Germany.... - Read more

Animated Short Film Academy Entry

2 juli 2019

OPROEP: Aanmelding korte animatie film voor Nederlandse Oscarselectie 2019

(Voor het aanmelden van een korte fictie film ga naar: Short Film Academy Entry)


Eind augustus/ begin september 2019 kiest de onafhankelijke Oscarselectiecommissie Korte Animatie Film één korte film uit die namens Nederland zal worden ingezonden naar de Oscars® in de categorie Best Animated Short Film (van de 92ste Academy Awards, uitreiking in februari 2020).
Als je een korte animatie film hebt gemaakt die volgens jou thuis hoort tussen Oscarwinnaars en genomineerden als A SINGLE LIFE van Job, Joris & Marieke (Nederland, genomineerd voor een Oscar 2015), MR. HUBLOT van Laurent Witz & Alexandre Espigares (Luxemburg, winnaar 2014) en FATHER AND DAUGHTER van Michaël Dudok de Wit (Nederland, winnaar 2001), meld de film dan aan voor deze selectie. Aanmelden kan tot uiterlijk vrijdag 26 juli 2019.

De commissie bestaat uit vertegenwoordigers van Animatie Producenten Nederland (ApN) en HAFFxKLIK. EYE International treedt op als coördinerend bureau bij de selectie van de Nederlandse korte animatie film en organiseert de kwalificatievertoningen van de film in de VS en de inzending naar de Academy.

Lees vóór aanmelding de voorwaarden en de procedure van zowel EYE International als de Academy goed door.


1. VOORWAARDEN – HOOFDPUNTEN

I.    Algemeen
•    de film is animatie (dus géén live action, documentaire, experimenteel);
•    de film is korter dan 40 minuten (incl. credits);
•    de film is op DCP (voor DCP gelden voorwaarden van de Academy en aanvullende voorwaarden van EYE, zie hieronder);
•    de film is Engels gesproken of Engels ondertiteld;
•    de film is níet op televisie, internet, kabel en pay-tv vertoond en niet vertoond via home video sales tot 1 november 2019 (tenzij er sprake is van het winnen van een festival award op een door de Academy goedgekeurd festival);
•    de film is een definitieve eindversie (dus geen werkkopie);
•    in de afgelopen 2 jaar niet is aangemeld voor Oscarselectie bij EYE International;
•    Films die niet in aanmerking komen zijn: studentenfilms, een aflevering of pilot van een tv-serie, een deel van een speelfilm of een reclamefilm;
•    Rechten voor commerciële theatrical release moeten gecleared zijn world wide (let op de muziekrechten).

II.    Kwalificatie van de film

De film die wordt uitgekozen door de Oscarselectiecommissie Korte Animatie Film moet zich vóór inzending naar de Oscars® kwalificeren, conform het reglement van de Academy. Deze kwalificatie moet plaatsvinden tussen 1 oktober 2018 en 30 september 2019 en de film mag op het moment van kwalificatie niet ouder zijn dan 2 jaar (de Academy hanteert hiervoor de completion date van een film). Kwalificatie kan op één van de volgende manieren:
1.    Commerciële release in een theater in Los Angeles of New York: Voor de film die is geselecteerd door de Nederlandse Oscar selectiecommissie, regelt EYE International een commerciële release in LA in september 2018. Daarom hanteert EYE de aanvullende voorwaarde dat de aangemelde film op 1 september 2019 niet ouder is dan 2 jaar (volgens de completion date).
OF:
2.    Door het winnen van een festival award op een door de Academy goedgekeurd festival (zie de Qualifying Festivals List Short Films op de website van de Academy). Neem in dit geval contact op met EYE International vóór aanmelding.

III.    Voorwaarden DCP
1.    Bij het aanmelden van een film voor de Oscarselectie, dient een DCP-verklaring meegeleverd te worden, ondertekend door de producent en het bedrijf waar de DCP is gemaakt, dat de DCP voldoet aan de format-eisen van de Academy. De DCP-verklaring staat op de laatste pagina van het aanmeldformulier van EYE International.
2.    In geval van selectie van een korte film als inzending namens Nederland naar de Academy, geldt voor een producent een eigen bijdrage van Euro 500,- voor de kwalificatievertoningen in LA. (Producent ontvangt hiervoor een factuur van EYE International bij selectie).
3. Een producent stelt 2 exemplaren van de DCP (die voldoen aan de Academy eisen) ter beschikking aan EYE International voor inzending naar LA. DCP’s moeten zijn voorzien van een label met “Short Film Entry” + de internationale filmtitel. Tevens dienen de DCP’s tevoren te zijn getest.
4.    De belangrijkste Academy regels voor DCP (voor de volledige tekst, lees de reglementen op de Academy website):
•    A 24- or 48-frame progressive scan Digital Cinema format with a minimum projector resolution of 2048 by 1080 pixels, source image format conforming to ST 428-1:2006 D-Cinema Distribution Master—Image Characteristics; image compression (if used) conforming to ISO/IEC 15444-1 (JPEG 2000), and image and sound files packaged as Digital Cinema Packages (DCPs) in either “Interop” or “SMPTE DCP” formats. SMPTE DCP refers to SMPTE ST429-2 and related specifications. (Blu-ray format does not meet Digital Cinema requirements.) NB Bij een afwijkend frame rate, neem contact op met EYE International voor de mogelijkheden.
•    The audio in a typical Digital Cinema Package (DCP) is typically 5.1 or 7.1 channels of discrete audio and these are the preferred audio configurations. The minimum for a non-mono configuration of the audio shall be three channels as Left, Center, Right (a Left/Right configuration is not acceptable in a theatrical environment).
•    The audio data shall be formatted in conformance with ST 428-2:2006 D-Cinema Distribution Master – Audio Characteristics and ST 428-3:2006 D-Cinema Distribution Master Audio Channel Mapping and Channel Labeling.
•    Encrypted DCPs will not be accepted. No KDM Keys.
•    You will need to submit a copy of your DCP on a Hard Disk Drive - preferably a universal 7200 rpm SATA drive in a CRU drive carrier or a USB drive.

IV.    Reglementen van de Academy
Lees vóór aanmelding alle Academy regels zelf goed na. Alleen films die voldoen aan het reglement van de Academy komen in aanmerking voor selectie door de Oscarselectiecommissie Korte Animatie Film. De regels voor de 92nd Short Film Awards zijn terug te vinden op de website van de Oscars®: www.oscars.org/oscars/rules-eligibility
Hier staat alle benodigde informatie:
-    Award Rules for 92nd Short Film Awards
-    Requirements, guidelines and FAQ for Short Film Awards
-    Qualifying Festival List Short Films

2. PROCEDURE KORTE ANIMATIE
Korte animatiefilms dienen uiterlijk vrijdag 26 juli 2019 te zijn aangemeld bij EYE International. De DCP’s van de film moeten uiterlijk maandag 19 augustus 2019 afgeleverd zijn bij EYE International. Eind augustus/begin september komt de Oscarselectiecommissie Korte Animatie bijeen in EYE voor het selecteren van één film. EYE International informeert zsm alle deelnemende producenten over de uitslag. EYE International stuurt vervolgens de DCP’s zo snel mogelijk op naar de VS voor de voor de Qualifying release in de VS. Naast de Qualifying run, wordt de film ook officieel aangemeld bij de Academy door EYE International. In dat geval worden begin september nog aanvullende informatie en materialen opgevraagd bij de producent, zoals display artwork (zie de “streaming artwork upload specs” van de Academy), het aanleveren van trailers of clips is niet verplicht. Indien bij selectie blijkt dat de film niet voldoet aan de Academy eisen, wordt de film uitgesloten van deelname. Wij moeten hier helaas streng in zijn omdat de film anders niet op tijd is in de VS is voor de kwalificatie screenings.

3. AANMELDINGSEISEN & DEADLINES
I. Deadline AANMELDING:
uiterlijk vrijdag 26 juli 2019, 13:00uur:
a) per post:    
1. Aanmeldformulier volledig ingevuld en ondertekend KLIK HIER VOOR HET AANMELDFORMULIER KORTE ANIMATIE;
2. DCP-verklaring (op laatste pagina aanmeldformulier).

b) per wetransfer:    
3. Ingescand aanmeldformulier + DCP-verklaring;
4. Word-document (géén pdf en max 2xA4), met de volgende informatie: filmtitel + regisseur + producent + logline (max.10 woorden, in zowel Engels als Nederlands) + synopsis (max. 300 tekens, in zowel Engels als Nederlands) + korte filmografie regisseur (hoeft alleen in het Nederlands).
5. Beeld: 1 à 2 Stills (minimaal 300 dpi, JPG) + 1x hoofdstill of posterbeeld in JPG 1080 pixels wide x 1600 pixels tall.

c) per mail:
6. Previewlink van de film tbv de selectiecommissie (beveiligd met een password en -indien beschikbaar- Engelse ondertitels).

II. Deadline FILM: maandag 19 augustus 2019, 13:00 uur:
2x DCP van de film, die voldoen aan alle Academy eisen (o.a. Engelse ondertitels). NB DCP’s moeten zijn voorzien van een label met “Short Film Entry” + de internationale filmtitel. Tevens dienen de DCP’s tevoren getest te zijn. Let op, afleveren DCP’s bij EYE: zet duidelijk naam contactpersooon EYE + afdeling op het pakket. Bij verzending per post dient een producent zelf na te gaan of de DCP’s door ons zijn ontvangen.

CONTACTGEGEVENS (wees zo volledig mogelijk om zoekraken te voorkomen):
EYE International, L.L. Nieveld
O.v.v.: Oscarselectie Korte Animatie Film
Postadres: Postbus 37767, 1030 BJ Amsterdam
ÓF afleveradres: IJpromenade 1, 1031 KT Amsterdam
E-mail: LisaLindeNieveld@eyefilm.nl


Voor vragen neem contact op met EYE International: Lisa Linde  Nieveld (LisaLindeNieveld@eyefilm.nl) of André Naus (AndreNaus@eyefilm.nl).


LET OP: onvolledige, niet ondertekende of na de sluitingsdatum ingeleverde inschrijvingen kunnen niet in behandeling worden genomen. De kosten die gemaakt worden voor de voorselectie (inclusief filmtransport) komen voor rekening van de aanmelder.

print this page to pdf